Webmaster Araçları

Bunu,alttakini ve ondan sonrakini yazan Deli Profesör

Hepimiz de biliyoruz ki,ben dahil pek çoğumuz webmaster değiliz.2-3 temayı alıp,sağını solunu değiştirmekten çok çok daha ekstra bi olay bu.Bi yığın kod bilgisi gerekiyor en başta.Gerek Google olsun,onun yanında Live veyahut Yahoo olsun,hepsi sitesiyle daha ilgili insanları seviyor.Tabi Live arama motoru diğerlerine göre biraz daha salak sonuçlar çıkarabiliyor.

Anladığınız üzere arama sonuçlarında iyi yerlere ulaşabilmek için arama motorlarına dalkavukluk yapmak gerekiyor.Metallica’nın da dediği gibi “Sırtımı kaşı ki,seninkini bıçaklamayayım.” prensibi üzerine kurulu bir ilişki bu aramızdaki.Bu yüzden de bu 3 dev arama motoru,dalkavukluğumuzu ekstra düzeyde tutabilmemiz için bize Webmaster Araçları adında bir takım zamazingolar sunuyor.

Webmaster araçlarına değinmeden önce site haritasından biraz bahsetmem gerektiğini düşündüm.Site haritası dediğimiz olay sitenin detaylı bir görünümünü sunuyor robotlara.Sitenin varoş,kenar bağlantılarından tutun da en elit kesimlerine kadar bölgelerine sunup,buralardan robotların parsel almasını sağlıyoruz.Verilen blog sistemlerinde genelde sitemapler oluyor.Ama şayet normal bir site sahibiyseniz,iyi yerlere gelebilmeniz için site haritası oluşturmanız şart.Bu konuda en başarılı program olarak size Micro-Sys A1 Sitemap Generator’ı önerebilirim.Programı kullanması gerçekten çok kolay.Basit bir kaç adımda size site haritanızı veriyor.

Sitemapleri tanıtacağımız Webmaster araçlarından bahsetmek gerekirse,en bilinen ve önemlisi tabi ki Google Webmaster araçları.Sık yapılan arama sorguları,backlinkler,robot.txt analizi,sitemap ekleme gibi birçok özellik sunuyor ve siztenizi Google’da optimize etmek açısından çok önemli.

İnternet sitesi işiyle az çok uğraşan 10 kişiden 8′i Google Webmaster araçlarını zaten bilir.Ama bunun yanında teknolojiden ve teknikten geri kalmayan rakipleri de (tabi onlar kendilerini rakip görüyorlar ama yanından bile geçemezler) bir takım webmaster araçları çıkardılar.Bunlardan en önemlisi Yahoo’nun sunduğu Site Explorer (Ya da site kaşifi deyin,ne derseniz diyin.).Aynı şekilde Yahoo da Google’ın yaptığı şekilde,bu aracı kullanıp,sitemap’ini yükleyen kullanıcılara daha fazla kıyak geçiyor arama motorunda.Zaten olması gereken de budur.Bu araç da aynı şekilde backlinkleri ve buna benzer özellikleri sunuyor.

Webmaster araçları furyasına en son katılan araç ise Live Webmaster Tools.Yukarıda bahsettiğim programla oluşturduğumuz sitemapleri de bu adrese yüklüyoruz ve ardından Live arama motorunun bize kıyak geçip rakiplerimizden yukarıda çıkarmasını bekliyoruz.Saydığım 3 araç içinde en zayıf olanı da bu.Doğru dürüst bir rütbe sistemi kullanamıyor.Sitenizi bir gün 5 yıldız rütbesinde gösterirken,diğer gün 3 yıldızda gösterebiliyoruz.Ayrıca araç size link veren en yüksek Live rütbeli 5 siteyi sıralıyor.

Ben dahil herkeste bir Google aşkı var.Diğer arama motorlarına yönelim çok az.Ama unutmamak lazım,arama motorları kendi aralarındaki site sıralamalarını da inceliyorlar.Örneğin Yahoo’da iyi bir yerde olmak da Google’daki sıralamanızı etkileyebiliyor.O yüzden bu az meşakkatli işle kısa bir süreliğine uğraşıp,sitenin geleceğine yatırım yapmak sizin açınızdan güzel olacaktır.

Yazı bittiğinde “The Robins – Riot in Cell Block #9″ çalıyordu.

Bu yazılar da üsttekini andırıyo gibi

 Yorumunu ekle

8 yorum yapılmış bu güzide postaya

  1. recephilmi Der ki:

    Abicim güzel bilgiler sunmuşsun sağolasın. Ben sitemap olayını anlamadım. Çok mu gerekli? Ben sadece bunlara kayıtlıyım yani herhangi bir sitemap olşturmadım. Detaylı anlatırsan bu sitemap’i çok sevinirim…

  2. 3K Der ki:

    @recephilmi
    site map oluşturursan bu seni daha öne cıkaracak sonuçlar sağlar google sitemaplara önem veriyor

    @deliprofesor
    sağolasın güzel bilgiler ama bu live bana gıcık bir tane bile sonuç eklemedi yahoo ise az sonuç ekledi buna da şükür :)

    ben live üzerine düşeyim biraz

  3. recephilmi Der ki:

    Şimdi bu sitemap denilen şey. Hani bazı sitelerde görürüz ya site haritası diye öyle bir şey değil değil mi bu?

  4. onurr Der ki:

    Abicim çok faydalı bir yazı olmuş. Eline sağlık.

  5. Taylanov Der ki:

    See please here. :P

    Doktor eline sağlık.

  6. Deli Profesör Der ki:

    @recephilmi Hocam internete öğlen girip,yazıp çıkıyorum o yüzden sorunuzu bu kadar geç yanıtlıyorum.Blogger kullananlarda zaten sitemap hazırdır.Mesela sizinki aynı zamanda beslemeniz olan http://www.kelimelerinsoyagaci.com/rss.xml adresidir.Tek yapmanız gereken sitemap kısmına bu adresi eklemektir.

    @Taylanov Spamci de olsa insan insandır :D

  7. recephilmi Der ki:

    Vallahi çok sağolasın. Önemli değil geç olması. Hadi kolay gele…

  8. KalbiminYeri.Net Der ki:

    Site Acmak İsteyenler http://Www.DillerdeyizPanel.Com Site Acarım Sölim Simdide KalbiminYeri.Nettende İstediklerinizi Bulabilirsiniz :D

Anlat derdini Marko Paşaya